Pomysł na kolację – Jajka zapieczone na szpinaku

Oczywiście ta potrawa sprawdzi się nie tylko na kolację, ale również na śniadanie i obiad też jest spoko. Zwłaszcza, że nawet szybko się to robi. Może potrawa nie wygląda jak z obrazka, ale  jest pyszna. Wierzcie mi, jestem mistrzynią dań, które nie wyglądają a smakują. Kaloryczność takiego dania to około 340 kcal.

Składniki na 1 porcję:

Jajka 2 sztuki
Szpinak świeży lub mrożony (ja preferuję mrożony) 200g
Cebula 1/2 lub cała ( w zależności od cebulowych upodobań)
Śmietana 18% 30 g
Ser mozzarella 40 g

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy posiekaną cebulę i lekko ją podsmażamy.
  2. Gdy cebula jest odpowiednio zeszklona dodajemy szpinak (u mnie on na tej cebuli się najczęściej rozmraża w trakcie smażenia)
  3. Do szpinaku i cebuli dodajemy śmietanę. Dodajemy sól, pieprz. Smażymy wszystko razem 2-3 minuty.
  4. Przekładamy naszą masę z patelki do naczynka żaroodpornego, wbijamy na wierzch 2 jajka. Na wierzch kładziemy ser.
  5. Zapiekamy około 9 minut w 200 stopniach na termoobiegu. Najlepiej kontrolować sytuację z zapiekaniem co jakiś czas, by jajka były odpowiednio ścięte. Ja osobiście lubię jak żółtko już się nie rozlewa, ale jeszcze nie jest wysuszone na wiór 😉

Można zrobić też wersje bez śmietany. Podsmażamy tylko szpinak z cebulą. Też wychodzi dobre, jednak ze śmietanką potrawa nabiera tego czegoś. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o