Jajeczne babeczki bez mięsa

 

Super szybki i łatwy przepis na fajny posiłek do pracy bądź szkoły.
Wiem, że nie umiem w zdjęcia jedzenia, ale kiedyś się poprawię i będę cykać ładne foty. Póki co takie zdjęcie nadal jest lepsze niż brak zdjęcia.

Kaloryczność 355 kcal,  B: 29g, T: 23g, W: 14g

Składniki na 1 porcje (4 sztuki)

Kurze jajka 2 szt.
Papryka 120 g
Szpinak mrożony 100 g
Ser pleśniowy (u mnie Camembert) 45g
Czosnek 2 ząbki (jak ktoś nie lubi może dać 1 lub wcale. Przy rezygnacji z czosnku dorzuciłabym posiekaną przesmażoną cebulkę)

Sposób wykonania

  1. Na patelni podsmażamy szpinak, na tym etapie możemy dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Roztrzepujemy jajka w misce. Dodajemy sól, pieprz, czosnek (jeśli nie dodaliśmy go do szpinaku) i inne przyprawy. Osobiście uwielbiam wszędzie ładować czubrce zieloną i to w dużej ilości.
  3. Dorzucamy do jajek podsmażony szpinak, pokrojoną drobno paprykę i ser pleśniowy. Mieszamy.
  4. Przekładamy masę do foremek i wstawiamy do piekarnika. Na termoobiegu w 200 stopniach piekłam je przez 20 minut, ale doradzam pilnowanie i sprawdzanie czy już czy jeszcze.

I gotowe. Najlepsze są oczywiście tuż po zrobieniu, ale można je spokojnie zjeść na zimno następnego dnia. Oczywiście to co wrzucimy w babeczki zależy tylko od naszej wyobraźni, ja najczęściej robię właśnie takie:)

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o